Caravans zijn ontzettend populair in Nederland. Vooral in de zomermaanden raken de wegen verstopt met auto’s met caravans op weg naar een vakantiebestemming. Sommige caravans worden ook in het voor- en najaar gebruikt. Ondanks dat caravans steeds vaker worden voorzien van een mover ontstaat er bij het manoeuvreren op de camping of in de winterstalling best vaak kleine caravan schade. Meestal gaat het om een krasje of deukje dat er niet zo ernstig uitziet. Maar dat is gezichtsbedrog, want een beschadiging aan de wand van een caravan is behoorlijk lastig om netjes te herstellen.

Caravan schade

Het probleem bij het repareren van caravan schade

De wand van een caravan is zo ontworpen dat zich er geen vuil aan kan hechten. Het materiaal dat daarvoor wordt gebruikt heeft een profiel, bestaande uit een structuur van gaatjes en bobbeltjes. Elk model caravan heeft zijn eigen profiel op de wanden. Voor het herstel van caravan schade in de vorm van een deuk of kras is dat erg lastig. Want het is bijna onmogelijk om dat profiel bij het wegwerken van een deuk te handhaven. Gelukkig is er sinds enkele jaren een nieuwe techniek beschikbaar om dit soort caravan schade te herstellen. Die techniek werkt sneller en is veel goedkoper dan de conventionele herstelmethode.

Mal van de wand van de caravan

In het verleden werd caravan schade aan de wand van een caravan gerepareerd door de wand op de beschadigde plek te vervangen door een nieuw stuk wand. Dat moest worden besteld bij de fabrikant van de caravan, zodat het juiste profiel kon worden gebruikt. Dat bestellen kostte veel tijd. Bij een nieuwe methode wordt een mal gemaakt van een onbeschadigd stuk van de caravanwand. Die mal wordt op precies kleur gemaakt en kan worden gebruikt om caravan schade in de wand te vervangen.